Tamarindové čatní
Suroviny
- 500 ml Cukr krystal
- 125 ml Tamarind
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 2 kávová lžička Máta
- 2 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 2 ks Banány
- 1 ks Jablka
- 2 ks Kardamom černý
- 1 špetka Sůl
- 2 hrnek Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Chilli koření mleté
- 0.5 polévková lžíce Hořčičné semínko
- 2 polévková lžíce Rozinky tmavé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 497 kcal
- Sacharidy 121 g
- Tuky 3 g
- Sodík 61 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 106 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 451.1 mg
- Vláknina 7558.4 mg
- Vitamín A 7558.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrnec napustíme vodou a ohřejeme ji. Následně ji odstavíme, ponoříme do ní tamarindovou dužninu a necháme ji vychladnout. Tamarind následně propasírujeme přes síto z kovu.
-
2
Oloupeme banán a podélné ho nakrájíme. Posypeme jej umletým kardamomem. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém opražíme hořčičná semínka, tamarindovou dužninu, zalijeme 2 šálky vody a uvedeme k varu.
-
3
V hrníčku rozmícháme kukuřičný škrob s trochou vody a přilijeme jej do směsi na pánvi ve chvíli, kdy se začíná dužnina vařit. Důkladně zamícháme. Poté přidáme nakrájené jablko, banány, omyté rozinky a všechny zbylé přísady a za stálého míchání vaříme, dokud není omáčka hustá. Necháme vychladnout v lednici a podáváme.