Polévka z humrů
Suroviny
- 150 g Filé z aljašské tresky
- 100 g Zelenina kořenová
- 50 g Tymián čerstvý
- 500 g Humr
- 100 g Humr
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 0.25 ks Feferony
- 2 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 2 cl Martell cognac
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Rajčata
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 323 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 91 g
- Sodík 571 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 157.5 mg
- Draslík 954.9 mg
- Vláknina 8408.2 mg
- Vitamín A 8408.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.3 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Krunýř a klepeta z humra opláchneme a podrtíme je nadrobno. Oloupeme a nadrobno nasekáme šalotku. Řapíkatý celer nakrájíme na kousky. Mrkev oškrábeme a pokrájíme na tenčí kolečka. Nadrobno nasekáme feferonku. Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme jej a vložíme do něj celer, mrkev, feferonku a šalotku. Opečeme a pak k zelenině přidáme i humří krunýř a klepeta. Opepříme, osolíme a přidáme tymián. Vlijeme koňak a ponecháme dusit.
-
2
Omytá rajčata rozkrájíme na kostičky a vložíme je do kastrolu. Vše zalijeme vodou, aby byly ingredience ponořené. Jakmile začne vřít, ztlumíme oheň a hodinu vaříme na mírném plameni.
-
3
Mezitím si přichystáme směs na čištění vývaru. Nadrobno si nakrájíme směs polévkové zeleniny a tresčí filé. Rozmixujeme a do směsi přidáme ještě dva bílky. Pak hladkou směs v misce vložíme do chladničky, kde ji ponecháme hodinu.
-
4
Hotový vývar přecedíme přes síto, na sítu vymačkáme zeleninu i rozdrcené krunýře a klepeta. Přecezený vývar necháme stranou, aby vychladl. Pak do něj vložíme hmotu z rozmixované zeleniny, filé a bílků. Polévku vrátíme na plotnu a počkáme, až začne vřít. Jakmile hmota vyplave na povrch ve formě bílé pěny, oheň ztlumíme a necháme probublávat 30 minut.
-
5
Do sítka si dáme gázu. Znovu přecedíme vývar, ale usazeninu už tentokrát nevymačkáváme, abychom vývar znovu nezakalili.
-
6
Přecezený vývar ještě povaříme. Na menší kousky nakrájíme maso z humra a vložíme do polévky, přidáme také na drobné kostičky nakrájená rajčata. Vaříme ještě 3 minuty.