Vraní polévka s knedlíčky
Suroviny
- 200 g Játra kuřecí
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 ks Celer bulvový
- 3 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 1 ks Vrána
- 3 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 2 polévková lžíce Libeček
- 4 polévková lžíce Krupice dětská
- 1 polévková lžíce Kerblík
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 230 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 148 g
- Sodík 523 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 196.7 mg
- Draslík 742.6 mg
- Vláknina 12807.8 mg
- Vitamín A 12807.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 97.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladou vránu stáhneme, vykucháme, odřízneme hlavu, křídla a dobře omyjeme. Vložíme ji do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel, libeček, cibuli i česnek. Zeleninu přidáme k masu, ještě doložíme bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl. Pomalu pod pokličkou vaříme 90 - 100 minut.
-
2
Mezitím omyjeme kuřecí játra, nožem je naškrabeme (odstraníme šlachy a žilky). Játra dáme do misky, přidáme k nim žloutek, pepř, omytý, drobně pokrájený kerblík, krupici a změklé máslo. Směs dobře promícháme. Omyjeme pažitku s petrželkou, bylinky drobně pokrájíme, odložíme do misky.
-
3
Když je maso měkké, polévku přecedíme, maso obereme, rozkrájené na kousky vložíme do polévky a přivedeme zase k varu. Jakmile se vaří, lžičkou nabíráme malé knedlíčky a zavařujeme je přibližně 5 minut. Přimícháme pokrájené bylinky, dosolíme podle chuti a podáváme.