Zajíc v šípkové omáčce
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 100 g Cibule
- 100 g Máslo čerstvé
- 50 g Mrkev kořen
- 100 g Slanina vepřová
- 50 g Petržel kořen
- 120 g Marmeláda šípková
- 150 g Brusinky
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 100 g Protlak rajčatový
- 200 ml Víno červené
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 4 ks Pepř černý celý
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Zaječí kýta
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.5 polévková lžíce Ocet vinný
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 921 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 46 g
- Sodík 606 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 179.5 mg
- Draslík 1164.3 mg
- Vláknina 4662.2 mg
- Vitamín A 4662.2 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme na klínky, cibuli nakrájíme nahrubo. Zaječí stehna očistíme, prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme.
-
2
V kastrole na másle osmažíme kořenovou zeleninu s cibulí, přidáme rajčatový protlak, citronovou šťávu, koření, ocet, cukr, víno a šípkovou zavařeninu. Směs rozředíme vodou, vložíme stehna a pod poklicí dusíme, až je maso měkké.
-
3
Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky zašleháme hladkou mouku a za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout. Poté ji propasírujeme.
-
4
Maso servírujeme přelité omáčkou, přidáme brusinky.