Polenta s křemenáči

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 75 g Sýr Parmezán
  • 300 g Mouka kukuřičná
  • 400 g Křemenáče
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Bazalka
  • 1 ks Cibule
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 556 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 418 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 36.8 mg
  • Draslík 306 mg
  • Vláknina 5622.8 mg
  • Vitamín A 5622.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.8 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé houby pečlivě očistíme, opláchneme a nakrájíme na tenčí plátečky.

  • 2

    Cibuli společně s česnekem zbavíme slupky a najemno nakrájíme. V hnrci necháme rozpálit trochu oleje, přidáme polovinu másla. Do hrnce vložíme cibuli a česnek a necháme je společně dusit. Poté vložíme do hrnce houby a 10 minut smažíme.

  • 3

    Necháme vařit 1,5l vody. Když následně vodu přivedeme k bodu varu, osolíme a za stálého míchání přidáváme kukuřičnou mouku. Kukuřičnou kaši vaříme za stálého míchání asi 30 minut, dokud se polenta nezačne uvolňovat od stěn hrnce.

  • 4

    Do polenty vmícháme zbytek másla a zhruba ½ nastrouhaného parmezánu. Polentu rozmístíme do plochých misek, polijeme trochou houbové omáčky a vše posypeme zbytkem parmezánu.

  • 5

    Bazalku omyjeme a necháme okapat. Lístky podélně nakrájíme, ozdobíme jimi misky a můžeme podávat.

Komentáře k receptu