Meruňkový nákyp z mandlového těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Mandle
  • 150 g Smetana 12% (konzumní)
  • 125 g Cukr krupice
  • 100 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 ks Meruňky
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Cukr vanilka
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 556 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 82 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 277.3 mg
  • Draslík 199 mg
  • Vláknina 3550 mg
  • Vitamín A 3550 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.3 mg
  • Vitamín E 4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 50.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mandle spaříme v horké vodě, oloupeme a najemno umeleme.

  • 2

    V misce utřeme do pěny cukr s vejci. Do pěny pak postupně vmícháme mléko, smetanu, mouku a mleté mandle. Vytvoříme hladké těsto, které necháme krátce odpočinout.

  • 3

    Meruňky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme z nich pecky, opláchneme je studenou vodou a necháme okapat.

  • 4

    Větší zapékací formu vymažeme máslem, rozložíme do ní půlky meruněk, posypeme je vanilkovým cukrem a do formy nalijeme těsto.

  • 5

    Nákyp pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů, až má na povrchu zlatavý nádech. Podáme ho teplý, posypaný moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu