Koláč s borůvkami, medem a mandlovou drobenkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 542 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 25 g
- Sodík 135 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 149.1 mg
- Draslík 247.6 mg
- Vláknina 8180 mg
- Vitamín A 8180 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.8 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Borůvky přebereme, v cedníku omyjeme studenou vodou a necháme je okapat. Okapané borůvky smícháme s medem
-
2
V misce prohněteme 60 g másla, 40 g krystalového a 20 g vanilkového cukru, 80 g polohrubé mouky a 80 g najemno nasekaných mandlí a připravíme drobenku.
-
3
Ve větší míse rozetřeme do hladkého těstíčka rozdrobené droždí s lžičkou cukru, zalijeme vlažným mlékem, posypeme trochou mouky, promícháme a přikryté utěrkou necháme 10 minut kynout.
-
4
K vykynutému kvásku přisypeme zbylou mouku a špetku soli, vypracujeme hladké těsto, zaprášíme moukou a pod utěrkou necháme přibližně 45 minut vykynout.
-
5
Na plech dáme pečící papír, na něj rovnoměrně vyválíme vykynuté těsto, vytvoříme vyšší okraje, mezi ně rozprostřeme borůvky s medem a posypeme je mandlovou drobenkou. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.
-
6
Koláč pečeme přibližně 30 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů. Upečený necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.