Domácí žloutkové řezy

Hodnocení 5x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 9

Suroviny

  • 400 g Listové těsto
  • 100 g Cukr krupice
  • 120 g Cukr moučkový
  • 750 ml Mléko plnotučné
  • 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Pudinkový prášek - vanilkový
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 462 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 89 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 160.3 mg
  • Draslík 13.7 mg
  • Vláknina 1448.9 mg
  • Vitamín A 1448.9 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 517.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pracovní desce rozválíme těsto na obdélník a nakrájíme na 3 stejné pruhy. Položíme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 15 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

  • 2

    Ve 250ml mléka rozmícháme žloutky a pudinkové prášky. Zbylé mléko s cukrem přivedeme k varu, přilijeme rozmíchané pudinky a za stálého míchání krátce povaříme. Odstavíme z plotny, vmícháme 3 lžíce rumu a necháme vychladnout.

  • 3

    Do vychladlého krému zlehka vmícháme ušlehanou smetanu.

  • 4

    Upečené pruhy těsta podélně rozkrojíme, polovinu vzniklých pruhů potřeme silnou vrstvou žloutkového krému a přiklopíme zbylými pruhy těsta, které předem nakrojíme na řezy.

  • 5

    V hrnku rozmícháme moučkový cukr s rumem a potom přilijeme vroucí vodu. Směs třeme tak dlouho, až zbělá a zhoustne. Pokud je poleva řídká, přidáme cukr, když je moc hustá, přilijeme trochu vody.

  • 6

    Povrch moučníku potřeme polevou a podle naznačených řezů nakrájíme porce. Polevu necháme ztuhnout.

Komentáře k receptu