Cibulový koláč s tapenadou
Suroviny
- 115 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Sýr Parmezán
- 240 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Tapenáda se zelenými olivami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 484 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 38 g
- Sodík 275 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 193.4 mg
- Draslík 158.9 mg
- Vláknina 3689.5 mg
- Vitamín A 3689.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrůlku zahřejeme mléko s máslem. Když se máslo rozpustí, přisypeme mouku a mícháme, dokud nevznikne koule. Odstavíme z plotny.
-
2
Vychladlým těstem vyložíme kulatou koláčovou formu a necháme 30 minut v chladničce.
-
3
V pánvi na rozehřátém oleji restujeme oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli 5 minut. Přidáme cukr, tymián, sůl a za občasného promíchání dusíme 30 minut. Cibule má zkaramelizovat a téměř se rozpadat.
-
4
V misce rozšleháme smetanu s vejci, nastrouhaným sýrem a špetkou pepře.
-
5
Dno korpusu potřeme tapenadou, poklademe cibulí a zalijeme smetanovou směsí. Formu postavíme na plech a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.
-
6
Můžeme podávat teplý i studený.