Indický špenát s čočkou
Suroviny
- 200 g Čočka jedlá
- 150 g Jogurt bílý
- 500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Chilli koření mleté
- 2 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Zázvor celý
- 2 ks Chilli paprička zelená
- 1 kg Špenát listový čerstvý
- 0.09 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 282 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 3 g
- Sodík 422 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 4.9 mg
- Draslík 2030.9 mg
- Vláknina 43421.2 mg
- Vitamín A 43421.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78.2 mg
- Vitamín E 5.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku opláchneme a ponoříme na hodinu do studené vody. Špenát taktéž opláchneme a nakrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostky a zelené chilli na podlouhlé nudličky. Nastrouháme si zázvor a odložíme ho bokem. Na pánvi opražíme rozdrcená semínka koriandru.
-
2
Kostky cibule osmažíme na rozpáleném oleji, dokud nezezlátnou. Smícháme společně s čočkou, špetkou soli, chilli a nadrcenými semínky koriandru. Při stálém míchání smažíme další 3 minuty.
-
3
Zalijeme šálkem vody a na pánev vložíme špenát. Necháme vařit, dokud směs nepustí všechnu vodu. Špenát společně s čočkou umístíme do mísy, rozmělníme a důkladně promícháme. Směs zalijeme našlehaným jogurtem a opět umístíme na pánev, kde necháme dalších 5 minut vařit. Ihned podáváme.