Guláš z Pošumaví s hříbky a špekáčky
Suroviny
- 0.5 kostka Bujón hovězí
- 160 g Hříbky čerstvé
- 500 g Brambory
- 4 krajíc Chléb konzumní
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 2 ks Cibule
- 2 ks Špekáčky
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 9 dl Voda pitná
- 1 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 22 g
- Sodík 719 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 3 mg
- Draslík 821.8 mg
- Vláknina 9314 mg
- Vitamín A 9314 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.5 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme čerstvé hříbky, které pokrájíme na plátky. Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme je na kostky a dáme do vody se solí a kmínem. Brambory přivedeme k varu, snížíme teplotu a pod poklicí vaříme doměkka.
-
2
Mezitím si nakrájíme nadrobno očištěné cibule, ze špekáčků odstraníme střívko a nakrájíme je na kostičky. V pánvi si rozpálíme olej se sádlem, na něm zpěníme cibuli a když se začne smažit, přidáme špekáčky a společně smažíme asi 4-5 minut. Přimícháme sladkou a a pálivou papriku, pepř, promícháme a celou směs vyklopíme do hrnce k bramborům. Přidáme pokrájené hříbky a pomalu vaříme. Pro chuť přidáme 1/2 kostky hovězího bujónu. Přibližně po 25 minutách vaření si v 1 dl vody rozmícháme dohladka hladkou mouku a takto vzniklou "záklechku" přimícháme do guláše. Povaříme 3-5 minut, jakmile guláš zhoustne, hrnec odstavíme z plotny. Podáváme ho s chlebem.