Šmorn
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
- Sacharidy 72 g
- Tuky 14 g
- Sodík 208 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 11.6 mg
- Draslík 208.3 mg
- Vláknina 6028 mg
- Vitamín A 6028 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory uvaříme ve slupce doměkka (6 dl voda). Uvařené scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Přidáme k nim hrubou mouku, 2 lžíce krupice, sůl a směs promneme, až se utvoří žmolky. V pánvi si nasucho opražíme dorůžova další 2 lžíce krupice a přidáme ji k bramborům a znovu prsty promícháme. Těsto dáme do sádlem (1 lžíce) vymaštěného pekáčku. Na plotně těsto za stálého míchání prohřejeme, polijeme rozpuštěným sádlem (3 lžíce) a dáme ho do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 220°C přibližně 6-10 minut.
-
2
Šmorn rozdělíme na talíře a podáváme ho s podmáslím.