Pečená roláda ze selete s křupavou kůrčičkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 780 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 62 g
- Sodík 594 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 177.5 mg
- Draslík 975.6 mg
- Vláknina 11932.8 mg
- Vitamín A 11932.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Prolisujeme česnek, nameleme pepř, otrháme lístky ze svazku šalvěje a svazku ploché petrželky a připravíme nastrouhanou kůru z jednoho citronu.
-
2
Plát masa ze selete vykostěného od řezníka rozprostřeme na prkénko kůží dospod a do masa uděláme mělké zářezy.
-
3
Do masa vetřeme česnek, osolíme hrubou mořskou solí, okořeníme pepřem a posypeme strouhanou citrónovou kůrou. Do středu plátu masa rozprostřeme po celé délce bylinky, plát pevně zavineme do rolády, kterou pak dobře převážeme potravinářským motouzem.
-
4
Roládu potřeme olejem a na pekáči ji vložíme do trouby předehřáté na 220 °C, při této teplotě ji pečeme 20-25 minut. V polovině doby pečení roládu přelijeme na pánvi předehřátým horkým olejem, na kůži se potom při pečení objeví praskající puchýřky a kůrka bude křupavější. Upečená roláda musí zůstat uvnitř růžová a povrch zlatý a křupavý.
-
5
Do pekáče vlijeme trochu horkého vývaru nebo vody, výpek s ním prohřejeme a šťávu slijeme. Hotovou roládu zbavíme motouzu, nakrájíme na porce a rozdělíme na talíře.
-
6
Plátky rolády servírujeme přelité šťávou, vhodnou přílohou je bramborová kaše a vařená brokolice.