Krautšpotzle - bramborové knedlíčky
Suroviny
- 700 g Brambory
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Zelí kysané
- 200 g Uzené maso vařené
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.75 l Voda pitná
- 4 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 676 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 37 g
- Sodík 675 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 67.2 mg
- Draslík 926.7 mg
- Vláknina 15600 mg
- Vitamín A 15600 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme cibuli, drobně ji nakrájíme a v hrnci na rozpáleném sádle osmažíme dorůžova. Přidáme k ní kysané zelí, promícháme, přilijeme 3/4 litru vody, přidáme sůl, cukr a pod pokličkou zelí vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme z plotny.
-
2
Omyjeme 700 g brambor. 1/3 brambor uvaříme ve slupce, vaříme je 20 minut v 0.4 litru vody. Potom je scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme do mísy. 2/3 syrových brambor oloupeme a jemně nastrouháme do druhé mísy. Po chvíli z nich slijeme všechnu vodu a přidáme je k vařeným bramborám. Brambory promícháme, doložíme vejce, 2 lžičky soli a 200 g hladké mouky. Mouku dáváme postupně, těsto musí být tužší. Podle potřeby mouky přidáme více.
-
3
Těsto dáme na pomoučený vál, vypracujeme a vyválíme z něj váleček o průměru 2.5 cm. Nožem nakrájíme knedlíčky, široké 2.5 cm.
-
4
V hrnci znovu přivedeme k varu zelí. Přidáme do něj na kostky nakrájené vařené uzené maso. Když se začne zelí vařit, opatrně vložíme knedlíčky a občas promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je pomalu, nezakryté, přibližně 5-7 minut.
-
5
Uvařené zelí s knedlíčky a uzeným rozdělíme do talířů a podáváme.