Šlejšky z Javorné s vejci

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 900 g Brambory
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 3.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 389 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 855 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 165.9 mg
  • Draslík 673.4 mg
  • Vláknina 11779.5 mg
  • Vitamín A 11779.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme 900 g brambor. 300 g brambor uvaříme ve slupce, vaříme je 20 minut v 0.5 litru vody. Potom scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme do mísy. 600 g syrových brambor oloupeme a jemně nastrouháme do druhé mísy. Po chvíli z nich slijeme všechnu vodu a přidáme je k vařeným bramborám. Brambory promícháme, doložíme 1 vejce, 2-3 lžičky soli a hladkou mouku (200-400 g). Mouku dáváme postupně, těsto musí být tužší. Potom těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme z něj 2 válečky o průměru 5 cm. Nožem nakrájíme dílky široké 2 cm.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody s 2 lžičkami soli.

  • 3

    Bramborové šišky házíme opatrně do vroucí vody, občas promícháme aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je pomalu, nezakryté, přibližně 7-10 minut. Vyjmeme je děrovanou vařečkou, necháme okapat a položíme na sádlem vymazaný pekáček.

  • 4

    Do misky rozklepneme 2-3 vejce, zlehka je vyšleháme se solí, pepřem, smetanou. Směsí přelijeme uvařené šlejšky a dáme je do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut. Upečené ihned podáváme.

Komentáře k receptu