Zejbišské šlejšky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 281 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 9 g
- Sodík 633 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 8.7 mg
- Draslík 590.7 mg
- Vláknina 9390 mg
- Vitamín A 9390 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře omyjeme brambory, dáme do 1 litru vody a uvaříme doměkka. Vaříme 20 minut. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Nastrouhané brambory dáme na na pomoučený vál, přidáme lžičku soli, hrubou mouku, kterou postupně přidáváme. Těsto dobře vypracujeme. Nesmí se lepit, mělo by být dostatečně tuhé.
-
2
Z těsta vyválíme váleček o průměru přibližně 4 cm. Nožem nakrájíme dílky široké 2-3 cm. Zlehka je prsty zformujeme do tvaru válečků.
-
3
Očistíme 2 cibule, drobně je nakrájíme a v pánvi na sádle usmažíme dozlatova.
-
4
Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody s 2 lžičkami soli.
-
5
Šlejšky házíme opatrně do vroucí vody, občas promícháme aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je pomalu, nezakryté, přibližně 7-9 minut. Vyjmeme je děrovanou vařečkou, dáme do mísy, polijeme sádlem s osmaženou cibulkou, promícháme a ihned teplé podáváme.