Zejbišské šlejšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 120 g Mouka pšeničná hrubá
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 281 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 633 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 8.7 mg
  • Draslík 590.7 mg
  • Vláknina 9390 mg
  • Vitamín A 9390 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře omyjeme brambory, dáme do 1 litru vody a uvaříme doměkka. Vaříme 20 minut. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Nastrouhané brambory dáme na na pomoučený vál, přidáme lžičku soli, hrubou mouku, kterou postupně přidáváme. Těsto dobře vypracujeme. Nesmí se lepit, mělo by být dostatečně tuhé.

  • 2

    Z těsta vyválíme váleček o průměru přibližně 4 cm. Nožem nakrájíme dílky široké 2-3 cm. Zlehka je prsty zformujeme do tvaru válečků.

  • 3

    Očistíme 2 cibule, drobně je nakrájíme a v pánvi na sádle usmažíme dozlatova.

  • 4

    Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody s 2 lžičkami soli.

  • 5

    Šlejšky házíme opatrně do vroucí vody, občas promícháme aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je pomalu, nezakryté, přibližně 7-9 minut. Vyjmeme je děrovanou vařečkou, dáme do mísy, polijeme sádlem s osmaženou cibulkou, promícháme a ihned teplé podáváme.

Komentáře k receptu