Kompotované švestky s octem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 363 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 1 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 90 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 315.3 mg
- Vláknina 5600 mg
- Vitamín A 5600 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Použijeme zralé, ale tvrdší švestky. Důkladně je omyjeme, nasypeme do kastrolu, zalijeme vroucím octem a zakryté necháme vychladnout. Poté ocet slijeme, rozmícháme ho s vodou a cukrem a dobře provaříme. Do vroucího nálevu přidáváme po částech švestky. Krátce povaříme, jakmile začnou praskat, vyjmeme a rozdělíme do sklenic.
-
2
Roztok znovu svaříme a po vychladnutí jím zalijeme ovoce. Sklenice zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. V hrnci necháme vychladnout, vyjmeme a uložíme na temném a suchém místě.