Indonéská polévka – Laksa
Suroviny
- 300 g Cibule
- 40 g Kurkuma
- 20 g Koriandr mletý
- 30 g Citronová tráva
- 60 g Oříšky makadamové
- 20 g Krevetová pasta
- 20 g Kafirové listy
- 40 ml Olej olivový
- 12 ml Olej slunečnicový
- 50 ml Omáčka rybí
- 1 ks Citrony
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Kokosové mléko
- 3 dl Vývar drůbeží
- 1 dl Omáčka ústřicová
- 1 polévková lžíce Koriandr celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 927 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 74 g
- Sodík 2001 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 1.3 mg
- Draslík 1462.8 mg
- Vláknina 120164 mg
- Vitamín A 120164 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 74.7 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vhodné vysoké kuchyňské nádoby dáme oloupanou a nakrájenou cibuli, ořechy, citrónovou trávu, limetkové listy. Přidáme koriandr s krevetovou pastou, oloupaný česnek. Nakonec vlijeme olivový olej a mixérem všechny suroviny rozmixujeme na hladkou hmotu.
-
2
V hrnci rozehřejeme slunečnicový olej, přidáme připravenou rozmixovanou hmotu, vše dobře promícháme. Přisypeme semínka koriandru, kurkumu a spolu na mírném ohni restujeme přibližně 10 minut. Potom vlijeme kokosové mléko, zamícháme, přilijeme vývar, ústřicovou a rabí omáčku. Hrnec přiklopíme poklici a vaříme 40 minut.
-
3
Hotovou polévku stáhneme z ohně, vylijeme zbytečnou tekutinu, dochutíme podle vlastní chuti vymačkanou citrónovou šťávou. Polévku necháme 5 minut ustálit pod poklici a podáváme.