Jehněčí na česneku s kuskusem
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 300 g Kuskus
- 50 g Česnek medvědí
- 50 g Česnek medvědí
- 300 ml Víno bílé
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Lilek
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Celer řapíkatý
- 5 ks Cibulka jarní
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Jehněčí krkovice
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1208 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 66 g
- Sodík 257 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 79 g
- Cholesterol 212.5 mg
- Draslík 1520.2 mg
- Vláknina 22740.5 mg
- Vitamín A 22740.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 63.5 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso z jehněte pokrájíme na menší kousky a osolíme. Potřeme ho olivovým olejem. Připravíme zapékací misku, do které vložíme kousky masa. Jarní cibulky nakrájíme nadrobno a medvědí česnek nasekáme. Obojí přidáme k jehněčím kouskům, vše zalijeme bílým vínem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací mísu s masem vložíme do trouby a pečeme 60 minut. Oškrábeme mrkev, omyjeme cuketu, lilek, celer a rajčata. Přidáme k masu. Podle potřeby podléváme vodou a vínem a pečeme přikryté poklicí, dokud maso nezměkne. Krátce před dopečením odkryjeme poklici, aby se na masu udělala křupavá kůrka. Péci můžeme také velmi pozvolna na 100 °C, potom bude maso hotové po pěti hodinách pečení.
-
2
Kuskus povaříme ve vodě. Mrkev a petržel oškrábeme a nastrouháme na struhadle na hoblinky. Ty restujeme na másle. Kuskus promícháme a přidáme k němu orestovanou zeleninu a nasekaný medvědí česnek. Zakapeme olivovým olejem.