Zapékané Boloňské makarony
Suroviny
- 400 g Rajčata
- 450 g Passata (drcená rajčata)
- 500 g Hovězí maso mleté
- 100 g Mozzarella
- 400 g Makarony milánské
- 150 g Ricotta
- 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Oregano čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 847 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 123 g
- Sodík 3666 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 163.8 mg
- Draslík 794.5 mg
- Vláknina 21612.2 mg
- Vitamín A 21612.2 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.8 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve větší pánvi rozpálíme olej a při vysoké teplotě tři minuty smažíme rozdrobené mleté maso. Za stálého míchání postupně přidáváme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Následně do směsi prolisujeme česnek a přidáme pokrájená rajčata a passatu. Přichutíme oreganem, solí a pepřem dle vlastní chuti a 15 minut za občasného míchání ohříváme.
-
2
Makaróny uvaříme dle návodu na obalu. Omáčku dochutíme kořením, smícháme s těstovinami a strouhaným sýrem. Dáme do zapékací mísy a promícháme. Vše ještě zalijeme smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem a necháme 20 minut péct v troubě při teplotě 180°C.