Pečený rejnok s červenou řepou
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Parmezán
- 120 ml Olej olivový
- 20 ml Ocet vinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Červená řepa
- 4 ks Rejnok křídlo
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 754 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 61 g
- Sodík 908 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 47.6 mg
- Draslík 1199.2 mg
- Vláknina 20041.5 mg
- Vitamín A 20041.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Velké bulvy červené řepy umyjeme kartáčkem, položíme je do alobalu na vrstvu soli, zabalíme a pečeme 2 hodiny v troubě předehřáté na 180°C. Alobal rozbalíme, řepy necháme vychladnout. Oloupeme je a nakrájíme na malé kostičky o hraně 1 cm.
-
2
Parmezán nakrouháme na hoblinky, jde-li o měkčí druh, nakrájíme na malé kostičky, petrželovou nať nasekáme nadrobno.
-
3
Porce rejnoka osolíme, opepříme a opékáme na pánvi v rozehřátém oleji z jedné strany 2-3 minuty. Obrátíme je a přidáme máslo. Když začne pěnit a měnit barvu, polijeme jím porce ryby. Po 3-4 minutách do pánve přidáme kapary a nakrájenou řepu. Vše zahříváme ještě 2 minuty. Rybu stále poléváme máslem. Pánev odstavíme z ohně, rejnoka polijeme citrónovou šťávou, posypeme parmezánem a petrželkou. Pokapeme zálivkou vinaigrette a podáváme.
-
5
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:
-
6
Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixerem rozmixujeme.
-
7
Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.
-
8
Před použitím dobře protřepeme.