Šumavská zelná polévka s houbami

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 100 g Cibule
  • 300 g Zelí hlávkové bílé
  • 200 g Houby čerstvé
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1.4 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 241 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 303 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 194 mg
  • Draslík 966.9 mg
  • Vláknina 14408.8 mg
  • Vitamín A 14408.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.8 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme čerstvé hlávkové zelí a nakrájíme je na tenké nudličky. Očistíme a omyjeme hřiby, lišky, křemenáče, osušíme je a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Omyté a oloupané brambory nakrájíme na kostky.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme sádlo s máslem, na něm zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, pepř a promícháme. Krátce podusíme, poprášíme hladkou moukou, sladkou paprikou, znovu promícháme a když zelí po 2-3 minutách změkne, přilijeme horkou vodu, přidáme brambory, hříbky, podle chuti sůl a pomalu vaříme 20-25 minut doměkka. Polévku dochutíme lžičkou octa a odstavíme z plotny.

  • 3

    V misce vyšleháme 2 žloutky, které přimícháme do polévky po odstavení z plotny a podáváme.

Komentáře k receptu