Krémová polévka z cukety

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cuketa
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Brambory
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 hrst Kopr čerstvý
  • 1 špetka Koriandr mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 7.5 dl Vývar zeleninový
  • 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 199 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 1078 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 14.5 mg
  • Draslík 545.5 mg
  • Vláknina 7462 mg
  • Vitamín A 7462 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.1 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a najemno nastrouháme.

  • 2

    Ve velkém hrnci rozehřejeme lžíci másla, osmažíme na něm nakrájenou cibuli a česnek, pak přisypeme kousky cukety a nastrouhané brambory a vše ještě krátce za stálého míchání osmažíme. Do hrnce přilijeme vývar, dochutíme koriandrem, pepřem a solí, promícháme a pod pokličkou přibližně 20 minut zeleninu vaříme na středním ohni doměkka.

  • 3

    Papriku podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců, omyjeme a nakrájíme na velmi malé kousky. Kopr opláchneme studenou vodou a otrháme jemné snítky.

  • 4

    V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, 5 až 10 minut na něm smažíme na středním ohni za stálého míchání kousky papriky, na závěr ji osolíme.

  • 5

    Uvařenou zeleninu v hrnci rozšleháme, vmícháme do ní smetanu a znovu dochutíme pepřem a solí.

  • 6

    Polévku v talířích před servírováním posypeme osmaženými kousky papriky a koprem.

Komentáře k receptu