Krémová polévka z cukety
Suroviny
- 100 g Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Cibule
- 2 ks Brambory
- 1 ks Paprika červená
- 1 hrst Kopr čerstvý
- 1 špetka Koriandr mletý
- 2 stroužek Česnek
- 7.5 dl Vývar zeleninový
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 199 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 9 g
- Sodík 1078 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 14.5 mg
- Draslík 545.5 mg
- Vláknina 7462 mg
- Vitamín A 7462 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.1 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Brambory oškrábeme, omyjeme a najemno nastrouháme.
-
2
Ve velkém hrnci rozehřejeme lžíci másla, osmažíme na něm nakrájenou cibuli a česnek, pak přisypeme kousky cukety a nastrouhané brambory a vše ještě krátce za stálého míchání osmažíme. Do hrnce přilijeme vývar, dochutíme koriandrem, pepřem a solí, promícháme a pod pokličkou přibližně 20 minut zeleninu vaříme na středním ohni doměkka.
-
3
Papriku podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců, omyjeme a nakrájíme na velmi malé kousky. Kopr opláchneme studenou vodou a otrháme jemné snítky.
-
4
V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, 5 až 10 minut na něm smažíme na středním ohni za stálého míchání kousky papriky, na závěr ji osolíme.
-
5
Uvařenou zeleninu v hrnci rozšleháme, vmícháme do ní smetanu a znovu dochutíme pepřem a solí.
-
6
Polévku v talířích před servírováním posypeme osmaženými kousky papriky a koprem.