Vepřová kýta na pivě s libečkovými brambory
Suroviny
- 600 g Brambory
- 300 g Pórek
- 750 g Vepřová kýta
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Šalotka
- 4 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Pivo světlé 12% 4,5% obj.
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.02 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Libeček
- 7 polévková lžíce Kečup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 736 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 37 g
- Sodík 912 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 137.7 mg
- Draslík 1719.8 mg
- Vláknina 11113.2 mg
- Vitamín A 11113.2 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očistíme a omyjeme šalotku, pórek a česnek. Pórek nakrájíme na tenká kolečka, šalotku pokrájíme na kostičky a česnek na tenké plátky.
-
2
Očistíme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 1 l vody, solí, kmínem a vaříme asi 20 minut doměkka.
-
3
V hrnci si rozpálíme 3 lžíce sádla, přidáme maso a restujeme 2 minuty z každé strany dozlatova. Poté přidáme cibuli s česnekem, promícháme a restujeme další 2 minuty. Přimícháme kečup, pivo a pod pokličkou dusíme 15 minut, přidáme pórek a dusíme dalších 5-7 minut. Když je maso měkké, dochutíme směs solí, pepřem a cukrem.
-
4
Omyjeme libeček a drobně ho pokrájíme.
-
5
K uvařeným a scezeným horkým bramborům přidáme 2 lžíce másla, libeček, promícháme a na talíře rozdělíme porce brambor, masa s pórkem, maso polijeme výpekem a ihned servírujeme.