Žloutkový krém s vanilkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 274 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 18 g
- Sodík 15 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 393.2 mg
- Draslík 62.9 mg
- Vláknina 370 mg
- Vitamín A 370 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 46.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem z něj vyškrábeme dužninu.
-
2
V hrnci smícháme mléko se smetanou a na mírném ohni v něm vanilkový lusk a dužninu ohříváme, než se tekutina téměř odpaří.
-
3
V misce utřeme do pěny žloutky a lžíci cukru a vmícháme lusk z mléka. Žloutkový krém nalijeme do žárovzdorných formiček, které dáme do zapékací formy, naplněné horkou vodou. Formu vložíme do trouby, předehřáté na 150 stupňů Celsia a krém vaříme 25 minut. Pak ho necháme zcela vychladnout.
-
4
V malé pánvi bez oleje osmažíme piniová semínka. Na krém nasypeme zbylý cukr, formičky v zapékací míse se studenou vodou dáme pod rozehřátý gril a cukr necháme zkaramelizovat.
-
5
Formičky s krémem vyjmeme z vody, krém s karamelem posypeme osmaženými semínky pinie a podáváme.