Německý recept na špecle
Suroviny
- 20 g Cibule
- 100 g Kuřecí prsa
- 20 g Máslo čerstvé
- 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Šunka uzená
- 100 g Žampiony čerstvé
- 24 ml Víno bílé
- 24 ml Olej slunečnicový
- 24 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 l Voda pitná
- 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1493 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 104 g
- Sodík 1059 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 699.7 mg
- Draslík 522.7 mg
- Vláknina 8270 mg
- Vitamín A 8270 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 11.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí prsa spolu se šunkou nakrájíme na tenké nudličky. Žampiony nakrájíme na tenké plátky, cibuli oloupeme a jemně nakrájíme.
-
2
Těsto na špecle: Vejce rozklepneme do misky, přisypeme sůl a spolu rozkvedláme. Za stálého míchání pomalu přidáváme mouku. Těsto má být středně husté, asi jako jogurt. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a do vařící vody pře cedník s většími otvory pasírujeme těsto. Povaříme 4 minuty, scedíme, propláchneme studenou tekoucí vodou, necháme okapat a vychladnout. Potom špecle vysypeme do misky a pomastíme olejem.
-
3
Omáčka: V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme připravené maso doměkka. Přidáme nakrájené žampiony, promícháme, vmícháme šunku, cibuli a všechny suroviny orestujeme. Pozor, cibuli restujeme jen do zesklovatění. Suroviny zalijeme smetanou a vaříme do zahoustnutí. Přilijeme víno, dochutíme solí a hotovou omáčku stáhneme z ohně.
-
4
Uvařené špecle orestujeme v pánvičce na rozehřátém másle, osolíme je a rozdělíme na jednotlivé porce. Každou porci přelijeme hotovou omáčkou a pokrm ihned servírujeme.