Játrová kuřecí pěna s koňakem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Játra kuřecí
  • 30 g Želatina
  • 100 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 15 g Petržel kudrnka
  • 60 g Cibule
  • 50 g Mrkev kořen
  • 120 g Veka
  • 4 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 500 ml Voda pitná
  • 20 ml Koňak Armaňak
  • 200 ml Víno bílé
  • 2 ks Bobkový list
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 382 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 484 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 372.5 mg
  • Draslík 324 mg
  • Vláknina 1879 mg
  • Vitamín A 1879 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 24.9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou mrkev nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno, stroužky česneku na čtvrtky. Do hrnce vlijeme vodu, víno, přisypeme mrkev, cibuli, česnek, přivedeme k varu. Okořeníme bobkovým listem, do hrnce přidáme kuřecí játra a povaříme 10 minut. Hrnec odstavíme, necháme vychladnout. Scedíme, polovinu česneku a cibule odstraníme, vývar ponecháme na později. Do mixéru vložíme játra, cibuli a česnek z vývaru, zalijeme koňakem, osolíme, opepříme, rozmixujeme na hladký krém. Ten přendáme do misky, přisypeme posekanou petrželku, promícháme, ze smetany ručně vyšleháme nepříliš hustou šlehačku, kterou postupně promícháváme s játrovým krémem. Konzistence by neměla být příliš tekutá, aby vzniklou pěnu bylo možné tvarovat. Bílou veku nakrájíme na plátky, opečeme v topinkovači. Želatinu necháme nabobtnat 5 minut v trošce studené vody, mezitím zahřejeme vývar, který zbyl, smícháme s nabobtnalou želatinou, zchladíme na aspik.

  • 2

    Z kuřecí pěny vytvarujeme lžící kopečky, upravíme na dezertní talířky, doplníme plátky opečené veky a ozdobíme zchladlým aspikem.

Komentáře k receptu