Lasagne s chřestem
Suroviny
- 250 g Chřest bílý
- 250 g Chřest zelený
- 75 g Máslo čerstvé
- 75 g Mouka pšeničná hladká
- 50 g Sýr Parmezán
- 400 g Lasagne
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 4 dl Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 22 g
- Sodík 275 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 41 mg
- Draslík 142.8 mg
- Vláknina 2797.3 mg
- Vitamín A 2797.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest omyjeme, oloupeme, odřízneme dřevnaté konce, výhonky podélně rozkrojíme a necháme povařit 5 minut v osolené vodě. Pak chřest z vody vyjmeme, opláchneme v sítu pod studenou vodou, necháme okapat.
-
2
Z vývaru po vaření chřestu odlijeme 4 dl.
-
3
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo, osmažíme na něm za stálého míchání mouku, potom pomalu přiléváme mléko a odměřený vývar z chřestu. Vaříme 10 minut na mírném ohni, dochutíme citronovu šťávou, muškátovým oříškem, pepřem a solí. Během vaření občas promícháme.
-
4
Zapékací formu vymažeme, na dno nalijeme trochu uvařené omáčky, na ni rozložíme plátky lasagní. Na ně položíme vrstvu chřestu, polijeme omáčkou, opět rozložíme vrstvu lasagní, na ni chřest - tak pokračujeme do vyčerpání surovin. Poslední vrstva musí být tvořena lasagněmi, politá omáčkou a posypaná nastrouhaným sýrem.
-
5
Lasagne pečeme do zlatova v troubě, předehřáté na 200 stupňů.
-
6
Podáváme posypané jemně nasekanou petrželkou.