Ovocný salát s tresčími játry
Suroviny
- 350 g Játra tresčí v oleji
- 60 g Salát Polníček
- 50 g Rukola
- 100 g Hroznové víno
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 1 ks Pomeranče
- 1 ks Grapefruity
- 1 ks Hrušky
- 8 ks Ředkvička
- 2 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Víno portské
- 5 polévková lžíce Olej hroznový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 743 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 65 g
- Sodík 677 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 205.6 mg
- Draslík 646.2 mg
- Vláknina 12021.8 mg
- Vitamín A 12021.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 87.4 mg
- Vitamín E 20.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Tresčí játra (z konzervy, scedíme olej) necháme okapat. Omyjeme salát polníček s rukolou a necháme listy také okapat. Omytý a osušený pomeranč a grapefruit oloupeme, odstraníme bílé slupky, vyřízneme jednotlivé měsíčky dužiny. Omytou velkou hrušku (nebo dvě malé) rozkrájíme, zbavíme jádřince, pokrájíme na osminky. Bobule hroznového vína omyjeme, rozpůlíme. Červené i černé ředkvičky omyjeme a rozkrájíme na plátky.
-
2
Připravíme zálivku: do misky vlijeme portské červené víno, olej, cukr, sůl, citrónový pepř, dochutíme citrónovou šťávou. Zálivku dobře promícháme. Na talíře rozložíme listy salátu a rukoly, ovoce ozdobně rozložíme na talíře, polijeme zálivkou, přidáme kousky tresčích jater a servírujeme.