Cuketa ve vinném těstíčku se sýrovým dipem
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Sýr Niva (Rokfór)
- 10 g Droždí
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 2 ks Cuketa
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 0.05 l Olej fritovací
- 4 dl Víno portské
- 1.5 dl Smetana čerstvá ke šlehání
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 964 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 28 g
- Sodík 1417 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 178.9 mg
- Draslík 425.7 mg
- Vláknina 5201.6 mg
- Vitamín A 5201.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a oloupeme cuketu, nakrájíme ji na hranolky velikosti sousta, silné přibližně 1.5 cm. osolíme je o ochutíme citrónovým pepřem.
-
2
Připravíme si těstíčko. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Do mísy nasypeme mouku, rozdrobíme droždí, přidáme 2 žloutky, víno, sůl a těsto dobře promícháme a necháme kynout 15 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který potom zapracujeme do těsta.
-
3
Na sýrový dip si do mísy nastrouháme plísňový sýr Nivu a promícháme ji se smetanou. Omyjeme řeřichu, drobně ji pokrájíme a přidáme k sýru. Dip dochutíme solí a pepřem.
-
4
Ve fritovacím hrnci si rozehřejeme na správnou teplotu olej. Kousky cukety namočíme do těstíčka, opatrně je vkládáme do horkého oleje a smažíme dozlatova.
-
5
Kousky usmažených cuket dáme okapat na papírovou utěrku. Servírujeme je teplé i studené se sýrovým dipem.