Bažant s omáčkou a knedlíčky
Suroviny
- 1200 g Bažant obecný
- 80 g Celer bulvový
- 60 g Cibule
- 80 g Mrkev kořen
- 500 g Pšeničná krupice
- 8 g Sůl
- 40 g Sádlo škvařené
- 5 g Nové koření celé
- 3 g Pepř černý celý
- 15 g Podravka
- 50 g Petržel kořen
- 30 g Petržel kudrnka
- 50 g Jíška hotová světlá
- 120 ml Mléko polotučné
- 2500 ml Voda pitná
- 5 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 851 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 62 g
- Sodík 702 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 354.9 mg
- Draslík 690 mg
- Vláknina 7074.3 mg
- Vitamín A 7074.3 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer, petržel očistíme, nastrouháme nahrubo, cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno, petrželku posekáme na jemno. Do hrnce nalijeme vodu, přisypeme strouhanou zeleninu, cibuli, vložíme do hrnce očištěného a vykuchaného bažanta, osolíme, přidáme podravku, celý pepř, nové koření, přivedeme k varu a vaříme doměkka.
-
2
Mezitím uděláme knedlíčky. Plec vymažeme v silné vrstvě sádlem, nasypeme na něj krupici, vložíme do trouby a za občasného promíchání pečeme dozlatova. Plech vyndáme, přilijeme horké mléko, promícháme a necháme vychladnout. Nyní přidáme vejce a vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme knedlíčky, které zavařujeme v osolené vodě 5 minut a scedíme.
-
3
Uvařeného bažanta vyjmeme, obereme maso, vývar zahustíme jíškou, přimícháme petrželku a povaříme, až vznikne hladká omáčka. Bažantí maso upravíme na talíře, doplníme knedlíčky a přelijeme omáčkou.