Želé z kdoule s tymiánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 40

Suroviny

  • 500 g Cukr želírovací
  • 80 ml Citronová šťáva
  • 10 ks Tymián čerstvý
  • 2.5 l Voda pitná
  • 3.5 kg Kdoule
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 112 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 7 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 251 mg
  • Vláknina 3516 mg
  • Vitamín A 3516 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z otřených a omytých kdoulí odstraníme stopky, zbytky kalichu a nakrájíme je na větší kousky. Semeník s jádry ponecháme, jádra obsahují velké množství pektinu, který podporuje želírovací proces.

  • 2

    Nakrájené kdoule vaříme v hrnci s vodou do změknutí, asi 45-60 minut.

  • 3

    Na další hrnec položíme velké síto na těstoviny s vlhkou utěrkou a nalijeme do něj uvařené kdoule i s tekutinou. Šťávu necháme vykapat a zchladnout. Z odkapané šťávy odměříme 1,5 litru, smícháme ji s citronovou šťávou a želírovacím cukrem 3plus1 a ve velkém hrnci přivedeme k varu. Opláchnuté snítky tymiánu otřepeme dosucha, svážeme nití a přidáme ke kdoulové šťávě. Klokotem vaříme asi 4 minuty (podle návodu na obalu). Vyjmeme svazek tymiánu, plníme do sklenic a dobře uzavřeme.

Komentáře k receptu