Zavařený bezinkový mošt
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 258 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 2 g
- Sodík 19 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 840.2 mg
- Vláknina 42000 mg
- Vitamín A 42000 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 108 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Použijeme pouze zralé plody černého bezu, propláchneme je studenou vodou a odstraníme stopky. Důkladně rozmačkáme a necháme několik hodin odstát, aby pustily šťávu.
-
2
Poté vylisujeme a znovu necháme stát. Jakmile se usadí kal, přecedíme přes plátno, nebo stočíme čistou šťávu gumovou hadičkou.
-
3
Odměříme 1l šťávy, přilijeme vodu, vmícháme cukr, kyselinu citronovou a vše necháme rozpustit.
-
4
Hotovou šťávu rozdělíme do lahví, uzavřeme, naskládáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme 20 minut.
-
5
Po vyjmutí necháme vychladnout a uchováme na temné, studeném místě.