Želé z angreštu s vanilkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 51 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 0 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 86.2 mg
- Vláknina 3759.8 mg
- Vitamín A 3759.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přebereme angrešt a třešně, opláchneme je a dáme do hrnce s vodou. Horkou vodou omyjeme citron, osušíme. Z kůry odkrojíme tenkou vrstvu, vymačkáme šťávu, kterou přidáme do hrnce s angreštěm. Kůru odložíme. Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu, odstraníme pokličku a na slabém plameni vaříme ještě asi 15 minut, až popraskají všechny angrešty.
-
2
Velké síto s vloženou vlhkou kuchyňskou nebo pasírovací utěrkou položíme na mísu, nalijeme do něj rozvařený angrešt a necháme vykapat, nejlépe tak dlouho, dokud šťáva nevychladne. Pokud utěrku svážeme a zavěsíme nad mísu, vykape větší množství šťávy.
-
3
Z vykapané šťávy odlijeme 1300 ml, smícháme ve velkém hrnci s želírovacím cukrem 3plus1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrabeme dřeň, lusk nakrájíme na větší kousky a s odkrojenou citronovou kůrou přidáme do hrnce. Přivedeme k varu a vaříme asi 4 minuty, potom uděláme želírovací zkoušky. Je-li želírovací zkouška v pořádku, plníme želé do sklenic vypláchnutých horkou vodou a uzavřeme.