Želé z angreštu s vanilkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 60

Suroviny

  • 500 g Cukr želírovací
  • 300 ml Voda pitná
  • 1 ks Citrony
  • 3 ks Třešně
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2.5 kg Angrešt
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 51 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 86.2 mg
  • Vláknina 3759.8 mg
  • Vitamín A 3759.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.9 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Přebereme angrešt a třešně, opláchneme je a dáme do hrnce s vodou. Horkou vodou omyjeme citron, osušíme. Z kůry odkrojíme tenkou vrstvu, vymačkáme šťávu, kterou přidáme do hrnce s angreštěm. Kůru odložíme. Přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu, odstraníme pokličku a na slabém plameni vaříme ještě asi 15 minut, až popraskají všechny angrešty.

  • 2

    Velké síto s vloženou vlhkou kuchyňskou nebo pasírovací utěrkou položíme na mísu, nalijeme do něj rozvařený angrešt a necháme vykapat, nejlépe tak dlouho, dokud šťáva nevychladne. Pokud utěrku svážeme a zavěsíme nad mísu, vykape větší množství šťávy.

  • 3

    Z vykapané šťávy odlijeme 1300 ml, smícháme ve velkém hrnci s želírovacím cukrem 3plus1. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrabeme dřeň, lusk nakrájíme na větší kousky a s odkrojenou citronovou kůrou přidáme do hrnce. Přivedeme k varu a vaříme asi 4 minuty, potom uděláme želírovací zkoušky. Je-li želírovací zkouška v pořádku, plníme želé do sklenic vypláchnutých horkou vodou a uzavřeme.

Komentáře k receptu