Mrkvové hranolky s fenyklovým dipem
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 g Jogurt bílý smetanový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Fenykl čerstvý
- 2 špetka Cukr krupice
- 2.5 dl Mléko polotučné
- 5 dl Voda pitná
- 0.7 dl Olej slunečnicový
- 1 kg Mrkev kořen
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 782 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 34 g
- Sodík 342 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 67.6 mg
- Draslík 226.6 mg
- Vláknina 22153 mg
- Vitamín A 22153 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 7.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme mrkev, nakrájíme ji na hranolky přibližně 1,5 x 1,5 cm. V hrnci přivedeme k varu 5 dl vody s půl lžičkou soli, vložíme mrkev a vaříme 3 minuty. Poté ji scedíme a necháme okapat.
-
2
Na dip očistíme a omyjeme fenykl. Jemně ho i s natí velmi drobně nakrájíme nebo nastrouháme. Vložíme do misky, přidáme bílý smetanový jogurt, sůl, bílý pepř a důkladně smícháme.
-
3
V misce připravíme těstíčko: mouku, cukr, sůl, vejce a mléko rozmixujeme dohladka. V pánvi rozpálíme olej, mrkev namočíme do těstíčka a smažíme do zlatova. Sítem mrkvové hranolky vybereme, necháme okapat a ihned je podáváme s fenyklovým dipem.