Srnčí kýta s vinnou omáčkou
Suroviny
- 600 g Brambory vařené
- 100 g Cibule
- 40 g Kompot brusinkový
- 50 g Máslo čerstvé
- 80 g Slanina vepřová
- 900 g Srnčí kýta
- 10 g Sůl
- 50 g Sádlo škvařené
- 1 g Bobkový list
- 250 g Zelenina kořenová
- 60 g Mouka polohrubá
- 2 g Nové koření celé
- 1 g Tymián sušený
- 2 g Jalovec
- 1 g Šalvěj sušená
- 2 g Pepř černý celý
- 1 g Koriandr mletý
- 300 ml Víno červené
- 500 ml Voda pitná
- 5 ml Citronová šťáva
- 50 ml Ocet vinný červený
- 50 ml Griotka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 656 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1089 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 27.2 mg
- Draslík 479 mg
- Vláknina 7546.3 mg
- Vitamín A 7546.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srnčí maso vcelku odblaníme, osolíme, slaninu nakrájíme na menší hranolky a maso slaninou prošpikujeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, brusinkový kompot scedíme.
-
2
V pekáčku roztavíme sádlo s máslem a prošpikované maso osmažíme ze všech stran. Přisypeme cibuli, osmahneme, podlijeme 1 dl vody, octem, přidáme celý pepř, nové koření, jalovec, špetku tymiánu, přisypeme kořenovou zeleninu, pekáček vložíme do vyhřáté trouby a pečeme téměř doměkka. Podle potřeby podléváme vodou.
-
3
Maso vyjmeme z pekáčku a nakrájíme na plátky, do pekáčku přilijeme víno, griotku, citronovou šťávu, okořeníme mletým koriandrem, šalvějí, zahustíme polohrubou moukou rozmíchanou v 1 dl vody, přidáme brusinky, vrátíme do pekáčku plátky masa a dopečeme. Před podáváním vyndáme celé koření. Jako přílohu volíme vařené brambory.