Ostrý hovězí špíz
Suroviny
- 200 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 0.44 g Máslo čerstvé
- 200 g Rýže loupaná
- 750 g Hovězí maso zadní
- 250 g Klobása uzená
- 1 ks Cibule
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 1 l Voda pitná
- 0.27 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Kečup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 610 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 16 g
- Sodík 344 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 108.9 mg
- Draslík 163.9 mg
- Vláknina 7801.8 mg
- Vitamín A 7801.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců, opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Hrášek slijeme a necháme v sítu okapat. Klobásu nakrájíme na kolečka. Rýži uvaříme doměkka v dostatečném množství osolené vody.
-
2
Hovězí maso nakrájíme na plátky, opepříme, osolíme a střídavě s kolečky klobásy napichujeme na grilovací jehly nebo dřevěné špejle.
-
3
Ve zapékací míse rozpálíme olej, na něm špízy s masem opečeme prudce ze všech stran, a poté dáme doměkka dusit do trouby, předehřáté na 200°C. V případě potřeby podléváme vývarem, občas během dušení obracíme a poléváme vypečenou šťávou.
-
4
V pánvi rozehřejeme máslo a na něm zpěníme nakrájenou cibuli, ke které přidáme chilli koření. Potom přisypeme nakrájenou papriku a hrášek, přidáme kečup a necháme přikryté dusit. Když je paprika měkká, přimícháme uvařenou rýži a prohřejeme.
-
5
Rýži rozdělíme na porce na talíře a přidáme k nim upečené maso na jehle.