Mexické tortilly se sýrem a zeleninou
Suroviny
- 150 g Brambory
- 200 g Cuketa
- 200 g Sýr sójový - Tofu
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Rajčata
- 1 ks Paprika červená
- 3 stroužek Česnek
- 5 dl Voda pitná
- 1 dl Bujón zeleninový
- 4 balení Tortilla
- 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 119 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 3 g
- Sodík 346 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 0.5 mg
- Draslík 496.1 mg
- Vláknina 8970.5 mg
- Vitamín A 8970.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a oloupané brambory pokrájíme na kostky, dáme je do hrnce s 5 dl vody, solí a kmínem. Vaříme 10 minut, potom je scedíme a necháme okapat.
-
2
Očištěnou jarní cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno. Omytou a oloupanou cuketu s Tofu sýrem nakrájíme na malé kostičky (1 x 1 cm). Papriku a rajče omyjeme, papriku rozkrájíme, zbavíme semínek a nakrájíme na proužky, rajče nakrájíme na kostičky. Ještě omyjeme petrželku s koprem a bylinky drobně pokrájíme.
-
3
V pánvi si rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme ostatní pokrájenou zeleninu a pod pokličkou dusíme cca 4 minuty. Přidáme brambory, Tofu sýr, sójovou omáčku, 1 dl zeleninového bujónu, pepř, 1/2 pokrájených bylinek, promícháme a pomalu vaříme do doby, až se tekutina vyvaří.
-
4
V mikrovlnné troubě ohřejeme podle návodu tortilly. (Přibližně 1-2 minuty při 200°C - 220°C).
-
5
Do středu každé tortilly dáme 1-2 lžíce zeleninové nádivky. Jeden spodní okraj přeložíme dovnitř, okraje tortilly ze dvou stran přeložíme do tvaru kapsy - tímto vytvoříme tzv. "buritos". Posypeme je zbytkem bylinek a podáváme.