Pečené lilky plněné rajčaty a cibulí
Suroviny
- 400 g Cibule
- 400 g Rajčata
- 150 g Sýr balkánský
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Sůl bylinková
- 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 6 ks Lilek
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 dl Olej olivový
- 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Libeček
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 422 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 37 g
- Sodík 678 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 22.3 mg
- Draslík 865.1 mg
- Vláknina 26599.8 mg
- Vitamín A 26599.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.5 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lilky omyjeme, osušíme a částečně oloupeme tak, že oloupeme po celé délce jen několik proužků slupky. Lilky uprostřed nakrojíme, odložíme je do mísy a osolíme je. Necháme je "vypotit" 15 minut. Poté je opláchneme pod tekoucí vodou a vymačkáme z nich vodu.
-
2
V pánvi na rozpáleném oleji (1,5 dl) lilky krátce orestujeme z každé strany do zlatohněda. Vyjmeme je z pánve, rozkrojíme je v polovině a dužinu vydlabeme tak, že necháme asi 1 cm dužiny se slupkou neporušenou, abychom pak lilky mohli naplnit.
-
3
Polovinu omytých rajčat pokrájíme na kostičky. Druhou polovinu nakrájíme na měsíčky a odložíme je do mísy. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Oloupané stroužky česneku prolisujeme. Nať petrželky a libečku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
4
V pánvi na zbývajícím oleji zpěníme cibuli, přidáme pokrájená rajčata, promícháme s česnekem, solí (1 lžičky) a pepřem. Vše krátce osmažíme a promícháme s rozmačkanou dužinou lilků, bylinkami a sýrem pokrájeným na malé kostičky. Směsí naplníme lilky. Položíme je na plech vytřený 2 lžícemi slunečnicového oleje. Lilky pokryjeme měsíčky rajčat, ochutíme je čerstvě pomletým pepřem 4 barev, bylinkovou solí a dáme je do předem vyhřáté trouby zapéct. Přilijeme šťávu z pánve, která nám zůstala po rajčatech. Plech s lilky překryjeme alobalem a pečeme při 160°C přibližně 25-30 minut.
-
5
Lilky rozdělíme na talíře, polijeme je výpekem a hned servírujeme.