Srnčí polévka s játrovou rýží
Suroviny
- 100 g Cibule
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Sůl
- 80 g Sádlo škvařené
- 200 g Zelenina kořenová
- 150 g Strouhanka
- 5 g Nové koření celé
- 200 g Játra srnčí
- 300 g Srnčí maso
- 1800 ml Voda pitná
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Masox
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Majoránka
- 1 špetka Nové koření mleté
- 4 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 468 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 27 g
- Sodík 888 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 170.6 mg
- Draslík 271.5 mg
- Vláknina 5207 mg
- Vitamín A 5207 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srnčí maso vykostíme, odblaníme, nakrájíme na malé kostičky, kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, srnčí játra umeleme.
-
2
V hrnci rozehřejeme sádlo, přisypeme cibuli s kořenovou zeleninou, osmahneme, zalijeme vodou, osolíme, přidáme celý pepř, celé nové koření, 3 stroužky prolisovaného česneku, kostku masoxu, srnčí kosti z vykosťování, pokrájené srnčí maso a zvolna vaříme téměř doměkka. Mezitím připravíme játrovou rýži. Mletá srnčí játra posypeme hladkou moukou, přidáme dvě vejce, špetku mletého pepře, špetku mletého nového koření, jeden prolisovaný stroužek česneku, špetku majoránky, promícháme, přimícháme strouhanku a vypracujeme játrové těsto. Když máme polévku téměř uvařenou, přes hrubší cedník protlačíme játrové těsto přímo do polévky a dovaříme. Před podáváním vyndáme kosti a celé koření.
-
3
Polévku rozdělíme do talířů a ihned podáváme.