Raci na bylinkovém másle s chřestem
Suroviny
- 350 g Chřest zelený
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 2 ks Citrony
- 3 l Voda pitná
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 kg Rak říční
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.4 polévková lžíce Česnekové máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 494 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 21 g
- Sodík 562 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 435.9 mg
- Draslík 1245.5 mg
- Vláknina 5629.3 mg
- Vitamín A 5629.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.6 mg
- Vitamín E 10.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Říční raky dobře omyjeme. V hrnci přivedeme k varu 3 l vody, přidáme do ní očištěnou cibuli, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Když voda dojde k varu, raky ponoříme do vroucí vody, pomalu je vaříme 3 - 4 minuty. Uvařené raky vyjmeme, z vychladlých obereme maso. Omyjeme, osušíme citróny, pokrájíme je ozdobně na měsíčky.
-
2
V druhém hrnci přivedeme 1,5 litru vody se lžící másla, 0,5 lžičky soli a lžičkou cukru. Očistíme spodní části zeleného chřestu (asi do třetiny), chřest omyjeme a vložíme do vroucí vody. Pomalu vaříme 3 - 4 minuty. Sítem ho vyjmeme a uchováme před servírováním teplý.
-
3
Ve vysoké pánvi roztopíme česnekové máslo (2 lžíce), maso z raků krátce orestujeme. Pohybujeme pánví a krouživým pohybem restujeme přibližně 1 - 2 minuty. Maso z raků rozdělíme na talíře, přidáme k němu uvařený chřest, který přelijeme roztopeným bylinkovým máslem (4 lžíce), porce ozdobíme citrónem a servírujeme.