Čočková polévka s čerstvou a sušenou zeleninou
Suroviny
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev sušená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Majoránka
- 1 špetka Tymián sušený
- 1 špetka Pepř cayenský
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Celer bulvový
- 8 polévková lžíce Čočka jedlá
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná celozrnná
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 104 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 0 g
- Sodík 79 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 321.1 mg
- Vláknina 15753 mg
- Vitamín A 15753 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušenou mrkev předem namočíme do vody, poté scedíme, necháme okapat a nakrájíme na kousky. Čočku nasypeme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme nahrubo pokrájenou větší část cibule a společně vaříme cca 40 minut do změknutí.
-
2
V pánvi podusíme mrkev, na kostičky nakrájený celer, nasekaný česnek a zbytek cibule. Vmícháme mouku, zalijeme vodou, ve které se vařila čočka, přisypeme čočku, nasekanou petrželku, ochutíme solí, pepřem a kořením. Důkladně promícháme, prohřejeme, rozdělíme do misek a podáváme s orestovaným bílým chlebem.