Gnocchi ve směsi s hřiby a srdcovkami
Suroviny
- 500 g Brambory
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Sůl hrubozrnná
- 400 g Mušle srdcovky
- 10 g Petržel - nať
- 150 ml Vývar zeleninový
- 100 ml Víno bílé
- 14 ml Olej česnekový
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Ančovička - filety
- 3 ks Hříbky čerstvé
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 0.56 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 528 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 9 g
- Sodík 12618 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 68.8 mg
- Draslík 1348.4 mg
- Vláknina 13018.5 mg
- Vitamín A 13018.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory ve slupce omyjeme. Plech na pečení vysypeme hrubou mořskou solí a na ni rozložíme neloupané syrové brambory. Vložíme plech do trouby a brambory upečeme. Sůl používáme při pečení kvůli tomu, že dobře vytáhne přebytečnou vodu. Pak hotové upečené brambory oloupeme a propasírujeme přes hrubé síto. Protlačenou bramborovou hmotu lehce osolíme, rozklepneme vejce, bílek odložíme a žloutek přidáme ke hmotě. Na struhadle nastrouháme najemno muškátový oříšek a přidáme ho ke směsi. Dále k bramborové hmotě přisypeme mouku. Vypracujeme ze všeho tuhé těsto, které rozporcujeme na stejné kousky. Z každého kousku vytvoříme váleček, který šikmo nasekáme na menší kousky. Vyrobené noky vkládáme do osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch, potom jsou hotové.
-
2
Omyté hříbky rozkrájíme na větší kousky. Připravíme pánev, na kterou vlijeme olivový olej a přidáme česnekový olej. Ten je určený pro ty, kteří nemají rádi česnekové aroma. Připravuje se tak, že neoloupané stroužky česneku vložíme do olivového oleje, aby byly úplně ponořené a potom hodinu vaříme. Česnek i s olejem pak přelijeme do sklenice a skladujeme v lednici. Při výrobě oleje počítáme asi 2 stroužky česneku na osobu.
-
3
Dále přidáváme na pánev polovinu chilli papričky, kterou rozporcujeme na kolečka a odstraníme z ní semínka a naporcovanou ančovičku. Počkáme, než vše na pánvi zpění a pak přisypeme hřiby, lehce osolíme a opepříme. Pečeme, dokud směs nezhnědne. Zalijeme bílým vínem a přidáme mušle. Přilijeme vývar a vaříme, než se mušle otevřou. Přikryjeme pokličkou asi na minutu. Pak odklopíme a ke směsi přihodíme již uvařené noky. Posypeme petrželkou a ještě chvíli na mírném plameni zahříváme. Pak podáváme.