Pečená treska s cizrnovým pyré
Suroviny
- 600 g Treska aljašská
- 100 g Artyčoky
- 300 g Cizrna
- 100 g Rajčata Cherry
- 50 g Mrkev kořen
- 50 g Celer řapíkatý
- 100 g Šalotka
- 40 ml Máslo čerstvé
- 200 ml Vývar telecí
- 10 ml Olej olivový extra panenský
- 1 špetka Tymián čerstvý
- 1 špetka Sůl
- 2 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 386 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 43 g
- Sodík 294 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 67.5 mg
- Draslík 917.8 mg
- Vláknina 4504.5 mg
- Vitamín A 4504.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.1 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cizrnu opláchneme, očistíme od nečistot a naložíme na 4 hodiny do vody. Spolu s jednou nakrájenou šalotkou, stroužkem česneku a petrželkou dáme vařit do 1 l osolené vody. Uvařenou cizrnu následně rozmačkáme spolu se zeleninou. Na pánvi si rozehřejeme máslo a rozmačkanou směs opečeme spolu s cherry rajčátky do zlatova. Před dopečením přilijeme telecí vývar.
-
2
Olivový olej rozpálíme na pánvi a pouze z jedné strany začneme opékat tresku. Filet posypeme tymiánem a prolisujeme k němu stroužek česneku. Celou dobu opékáme pouze z jedné strany, aby nebyla fileta příliš propečená. V případě, že maso je z druhé strany příliš syrové, necháme dopéct pět minut v troubě.
-
3
Artyčokům odkrojíme špičky a očistíme je od nečistot. V hrnci si uvaříme vodu s citronovou šťávou a hodíme do ní artyčoky a na kousky nakrájenou šalotku, celer a mrkev. Vaříme téměř do měkka, poté můžeme spolu s masem a cizrnovou směsí podávat.