Těstovinový salát s kuřecími játry a hříbkovo-rajčatovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Cibule
  • 500 g Játra kuřecí
  • 120 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
  • 150 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 50 g Hříbky čerstvé
  • 300 g Těstoviny Spaghettini
  • 150 ml Olej olivový
  • 350 ml Víno bílé
  • 700 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 hrst Petržel - nať
  • 2 hrst Bazalka
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 stroužek Česnek
  • 8 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 650 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 237 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 287.5 mg
  • Draslík 414.3 mg
  • Vláknina 4958.2 mg
  • Vitamín A 4958.2 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.4 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci si dáme vařit 150 ml bílého vína, ve kterém vaříme sušené hříbky, dokud se tekutina téměř nevyvaří. Poté houby necháme vychladnout a najemno nasekáme.

  • 2

    Oloupeme cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Česnek oloupeme a stroužky pomocí lisu prolisujeme. V pánvi rozpálíme 3 lžíce olivového oleje, přidáme cibuli a česnek a osmahneme. Na pánev přidáme hříbky, zbytek vína, rajčata i se šťávou a citronovou šťávu. Vše promícháme a vaříme na mírném ohni přikryté pokličkou, až se rajčata rozvaří, což trvá cca 30 minut. Poté stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Ke směsi přidáme 100 ml olivového oleje, sůl, pepř a promícháme.

  • 3

    Odblaníme kuřecí játra, omyjeme je, pomocí papírové utěrky osušíme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi je ve zbytku olivového oleje po částech na silném plameni zprudka osmažíme a vložíme do rajčatové omáčky. Necháme vychladnout do druhého dne.

  • 4

    Následující den uvaříme špagety v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Těstoviny uvařené al dente scedíme, necháme okapat a ještě horké je smícháme vychlazenou omáčkou z rajčat. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Salát necháme odstát.

  • 5

    Omyjeme a osušíme bazalku a petrželku. Několik lístků bazalky dáme stranou, ostatní spolu s petrželkou najemno nasekáme a přimícháme do salátu. Nastrouháme pecorino. Upravíme do misek a podáváme ozdobené bazalkou a pecorinem.

Komentáře k receptu