Demi-glace Ambiente
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 175 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 6 g
- Sodík 665 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 294.5 mg
- Vláknina 3531.5 mg
- Vitamín A 3531.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.6 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200°C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.
-
2
Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.
-
3
Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.