Chlebová slunečnice se semínky
Suroviny
- 10 g Cukr třtinový
- 10 g Mák - semena
- 200 g Mouka pšeničná celozrnná
- 50 g Mouka sójová plnotučná
- 10 g Sezam - semena
- 10 g Slunečnice - semena
- 20 g Droždí
- 10 g Lněné semínko
- 75 g Olej slunečnicový
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 250 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 456 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 17 g
- Sodík 202 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 40.9 mg
- Draslík 179.6 mg
- Vláknina 10313 mg
- Vitamín A 10313 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 5.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přidáme 50 gramů slunečnicového oleje a prášek do pečiva. Přisypeme smíchané oba druhy mouky, uprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu dáme med.
-
2
Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
3
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu. Po ukončení programu z pekárny formu vyndáme a vyjmeme z ní hotové těsto.
-
4
Pracovní plochu posypeme moukou a těsto na ní rozdělíme na malé bochánky a každý potřeme po stranách olejem. Kruhovou koláčovou formu vymažeme a bochánky do ní rovnáme od středu kolem dokola do kruhu tak, aby vytvořily podobu květiny. Formu přikryjeme utěrkou a bochánky necháme vykynout do dvojnásobné velikosti. Vykynuté potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme semínky.
-
5
Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 25 až 30 minut, dokud nemají zlatavou barvu.