Zapečené fusilli s uzenou rybou a jablkem
Suroviny
- 200 g Těstoviny Fusilli
- 80 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná T 400
- 80 g Sýr Ementál (Primátor)
- 400 g Treska uzená
- 250 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Jablka
- 1 ks Citrony
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 693 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 32 g
- Sodík 848 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 116.3 mg
- Draslík 574.7 mg
- Vláknina 10089.5 mg
- Vitamín A 10089.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 85.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Fusilli uvaříme v dostatečném množství osolené vody al dente dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat. Předehřejeme troubu na 200 °C (horkovzdušnou troubu na 180 °C).
-
2
Připravíme si pánev, na které rozpustíme 50 g másla, mícháme a zaprašujeme moukou. Mouku s máslem necháme zpěnit a podlijeme mlékem a smetanou.
-
3
Směs mícháme, dokud není hladká. Omáčku vaříme do zhoustnutí.
-
4
Omáčku odstavíme ze sporáku, přidáme 50 g sýra, promícháme a necháme roztavit. Petrželku a kopr opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno. Omáčku dochutíme solí, pepřem a bylinkami.
-
5
Uzenou rybu stáhneme z kůže, vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenčí plátky.
-
6
Omyjeme citron a vymačkáme z něj šťávu. Uvařené těstoviny smícháme s rybou a jablky, přelijeme omáčkou, ještě jednou dochutíme solí a pepřem a přidáme citronovovou šťávu.
-
7
Vymažeme zapékací mísu máslem, vložíme do ní směs těstovin a navrch poklademe zbytek másla nakrájeného na vločky. Než mísu vložíme do trouby, posypeme směs zbytkem ementálu a dáme zapéct do střední části trouby na 20–30 minut. Když jsou těstoviny dozlatova zapečené, vyjmeme je z trouby, upravíme na talíře a podáváme.