Zapečené fusilli s uzenou rybou a jablkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Těstoviny Fusilli
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná T 400
  • 80 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 400 g Treska uzená
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 250 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Jablka
  • 1 ks Citrony
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 693 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 848 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 116.3 mg
  • Draslík 574.7 mg
  • Vláknina 10089.5 mg
  • Vitamín A 10089.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 85.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Fusilli uvaříme v dostatečném množství osolené vody al dente dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat. Předehřejeme troubu na 200 °C (horkovzdušnou troubu na 180 °C).

  • 2

    Připravíme si pánev, na které rozpustíme 50 g másla, mícháme a zaprašujeme moukou. Mouku s máslem necháme zpěnit a podlijeme mlékem a smetanou.

  • 3

    Směs mícháme, dokud není hladká. Omáčku vaříme do zhoustnutí.

  • 4

    Omáčku odstavíme ze sporáku, přidáme 50 g sýra, promícháme a necháme roztavit. Petrželku a kopr opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno. Omáčku dochutíme solí, pepřem a bylinkami.

  • 5

    Uzenou rybu stáhneme z kůže, vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenčí plátky.

  • 6

    Omyjeme citron a vymačkáme z něj šťávu. Uvařené těstoviny smícháme s rybou a jablky, přelijeme omáčkou, ještě jednou dochutíme solí a pepřem a přidáme citronovovou šťávu.

  • 7

    Vymažeme zapékací mísu máslem, vložíme do ní směs těstovin a navrch poklademe zbytek másla nakrájeného na vločky. Než mísu vložíme do trouby, posypeme směs zbytkem ementálu a dáme zapéct do střední části trouby na 20–30 minut. Když jsou těstoviny dozlatova zapečené, vyjmeme je z trouby, upravíme na talíře a podáváme.

Komentáře k receptu