Labužnické lasagne s lososem
Suroviny
- 100 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 300 g Těstoviny Lasagne
- 300 g Losos - filety
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Gorgonzola
- 100 ml Víno bílé
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 0.5 ks Citrony
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 690 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 33 g
- Sodík 510 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 48 g
- Cholesterol 95.2 mg
- Draslík 259.7 mg
- Vláknina 1714.6 mg
- Vitamín A 1714.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 72.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme lososa, pomocí papírové utěrky osušíme, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Takto připravenou rybu nakrájíme na menší kousky. Lasagně uvaříme v dostatečném množství osolené vroucí vody al dente. Uvařené lasagne scedíme a necháme okapat.
-
2
Oloupeme cibuli a česnek, obojí nadrobno nakrájíme. Připravíme si pánev, ve které rozehřejeme 3 lžíce másla. Přidáme česnek a cibuli a osmahneme.
-
3
Cibuli a česnek podlijeme bílým vínem, přidáme smetanu, promícháme a povaříme do zhoustnutí. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Přidáme lososa a promícháme. Předehřejeme troubu na 250ºC (horkovzdušnou troubu na 220ºC).
-
4
Omyjeme citron, osušíme, rozpůlíme a z 1/2 nastrouháme kůru. Kůru vmícháme do lososové omáčky. Vidličkou rozmačkáme gorgonzolu, pomocí struhadla nahrubo nastrouháme pecorino.
-
5
Zapékací mísu vymažeme máslem a střídavě vykládáme plátky lasagní a lososovou omáčkou. Vrchní vrstvu tvoří lasagně, které posypeme sýrem a vločkami zbylého másla. Naplněnou zapékací mísu vložíme do střední části trouby a zapékáme asi 15 minut. Hotové vyjmeme, upravíme na talíře a podáváme.