Celozrnný chléb s bylinkami z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 30 g Droždí
  • 100 g Mouka žitná celozrnná
  • 400 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Med včelí
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Petržel - nať
  • 0.5 kávová lžička Tymián sušený
  • 0.5 kávová lžička Bazalka
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 3 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 369 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 443 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 273.2 mg
  • Vláknina 23646.5 mg
  • Vitamín A 23646.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Česnek oloupeme a prolisujeme, případně nastrouháme najemno. Oba druhy mouky smícháme v míse, přidáme k nim směs bylinek a česnek.

  • 2

    Z domácí pekárny vyndáme pečící formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, na ni přisypeme směs mouky s bylinkami. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj dáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl.

  • 3

    Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 4

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro rychlé pečení, bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku a pekárnu zapneme.

  • 5

    Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho zcela vychladnout. Ideální je ke konzumaci až druhý den, kdy se v něm bylinky již dokonale rozleží a jejich chuť i vůně jsou výraznější.

Komentáře k receptu