Celozrnný chléb s bylinkami z domácí pekárny
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná celozrnná
- 30 g Droždí
- 100 g Mouka žitná celozrnná
- 400 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Med včelí
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Petržel - nať
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 0.5 kávová lžička Bazalka
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 3 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 2 g
- Sodík 443 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 273.2 mg
- Vláknina 23646.5 mg
- Vitamín A 23646.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek oloupeme a prolisujeme, případně nastrouháme najemno. Oba druhy mouky smícháme v míse, přidáme k nim směs bylinek a česnek.
-
2
Z domácí pekárny vyndáme pečící formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, na ni přisypeme směs mouky s bylinkami. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj dáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl.
-
3
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
4
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro rychlé pečení, bochník o váze 0,9 kg a světlou kůrku a pekárnu zapneme.
-
5
Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho zcela vychladnout. Ideální je ke konzumaci až druhý den, kdy se v něm bylinky již dokonale rozleží a jejich chuť i vůně jsou výraznější.